Choices are coming....

slm pembaca sekalian...

Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyayang, penulis mengucapkan syukur alhamdulillah kerana dpt lagi hidup di dunia ini dlm keadaan yg serba kekurangan...

pada hari yg mulia ini, penulis ingin berkongsi sedikit cerita ttg
pilihan, sungguh pun dalam hidup yg kita lalui selama ini mmpunyai byk pilihan yg terpaksa kita buatkan... pilihan yg mane susah utk kita putuskan... pilihan manakah yg elok, pilihan manakah yg betul dan sesuai dgn kita?? buat pening kepala je.... ntah.. mgkn ade baiknya.. :D

dlm kehiningan pagi tadi, penulis memdapat offline message dari alexmedical student kat ym yg mane mengkhabarkan kepada penulis ttg kematian seorg student malaysia di alex semlm.... student arwah tersebut belajar di university tanta dan sedang menduduki tahun satu program perubatan disana... mls la nak cite panjang2... nak taw... bace seterusnya
di sini bace taw... jgn tak bace.. ini peringatan ttg kita bersama....

itulah ketetapan yg telah di buat oleh allh terhadap arawah tersebut... kita yg masih hidup ni... apakah pilihan kita? sebenarnya kita telah di berikan 2 pilihan sejak kita di lahirkan.. yg mane disebutkan dlm Al-Quran yg berbunyi
"fujurraha wa taqwaha"... itulah pilihan yg utama terpaksa kita pilih.. tidak ade pilihan ketiga...

selepas itu, penulis di gelar sbg spm leaver... almaklum la... dah digelar spm leaver, confirm kena buat pilihan nak futher stdy kat mane? nak ambi kos ape? nak jadi ape? semua tu ade dlm benak fikiran penulis ketika itu... hanya tuhan yg taw hati ni nak ape... (no comment)... mula2 nak buat keputusan sendiri agak susah jugak la.. penulis ade bertanyekan kepada parents, shbt, kenalan2... semuanya mmberikan respond yg baik.. ade yg menyokong, ade yg membangkan... hakikatnya, semua tu ade kelebihan dan keburukkan masing-masing...itulah sala satu pengalaman yg menarik bg penulis dlm membuat pilihan...


Pilihan x mau p lagi ke? asyk2 penulis je kena buat pilihan, xde ke yg tgk2 dah tetap.. senang sikit, x perlu pk byk2.... dlm bergelar mahasiswa, Allah mmperluaskan rezeki penulis dengan tawaran melanjutkan stdy ke oversea... dah la dpt tawran last minit... bg mase satu hari je utk buat pilihan.... aishy!!, mane nak relex mcm ni, dah la masa tu ade quiz math enginering, killer lak time tu... so, semalaman penulis berfikir, mau ke tak mau.. soloat istikharaj la menjadi teman ketika tu... hanya tuhan yg arif ttg mslh penulis... kehidupan ini sudah tak dapat dijangkakan... sunggu unik aturan MU ya Allah... ak berserah 100% kepada MU utk kebahagian dan kesejahteraan ku di dunia dan diakhirat...

Mahu tak mahu,
ade lagi kamu kat sini rupanya, asyk ak je kamu cari, ak tak pernah nak cari kamu wahai piihan... penulis masih seorg pelajar... jika salah, mtk tolong tunjukkan dan betulkan, bak kata pepatah, biasekan yg betul, betulkan yg biase.... awl minggu ini, ade shbt dtg ziarah, die dah bg taw nak dtg rmh... tapi tujuan sebenarnya bukan utk ziarah penulis.. tapi ingin mendapat permission dlm menyatakan hasrat kepada penulis... mula2 penulis mcm x percaya, layakkah ak mendapat tawaran ini... shbt tersebut mmberikan masa semggu kepada penulis utk membuat keputusan.. die cakap, "ana x paksa nta utk teruskan jika nta rase beban, ana juga taw, nta ni masih di tahun satu program perubatan... tapi usia bukan pengukur disini, kefahaman dan kematangan kita menjadi kayu ukur utk terima tawran ini..." dalam lubuk hati penulis ade terdetik "ak kan dah besar, xkan xleh nak terima tawran ini... tapi... ak masih berlajar... ak masih setahun jagung hidup disini... byk tempat dan benda lagi belum ku terokai..."

mlm tu, penulis menghubungi keluarga tersayang, ingin meminta sedikit nasihat dan pandangan dari kaca mata org tua... apa yg mereka dpt lihat dlm diri anak mereka... nasihat mereka pada penulis.. bykkan istikharaj dan dhuha utk kesejahteraan hidup... jadikan dua-dua ni teman sehidup semati penulis... itulah kata2 yg terkeluar dari mulut ibu tercinta... ayh x sembg lame.. ala.. standart ayah la...emak la jadi teman bicara mlm tu.. seusai chatting ngan family... fikiran ku masih melayang memikirkan tawran yg di berikan kepada ku tempoh hari... nak pilih yang mane... nak ke tak nak... same mcm iklan rokok la pulak... katakan x nak... tapi... ade kelebihan juga jika penulis menerima tawaran ini... hanya tuhan yg taw hati ini mahu ape... ala... baru 2 hari ... ade 5 hari lagi sebelum penulis membuat keputusan... penulis harap, pilihan yg penulis tetapkan dapat membahagiakan diri dan keluarga didunia dan akhirat insyaAllah...

itulah analoginya kalau kita di buai pilihan... as conclusion, buatlah istikharaj utk menetapkan ape2 keputusan, kerana kita takkan rugi mmbuat pilihan selepas kita bermunajat meminta petunjuk Ilahi.. insyaAllah.. jika betul.. kita dapat dua kebaikkan, jika salah, kita dapat satu... ala.. at least dapat dari tak dapat ape2...

PILIHAN OH PILIHAN....

7 comments:

bangzai08 said...

"awl minggu ini, ade shbt dtg ziarah, die dah bg taw nak dtg rmh... tapi tujuan sebenarnya bukan utk ziarah penulis.. tapi ingin mendapat permission dlm menyatakan hasrat kepada penulis... mula2 penulis mcm x percaya, layakkah ak mendapat tawaran ini... shbt tersebut mmberikan masa semggu kepada penulis utk membuat keputusan.."

permission apa mi?

Walker said...

pah rase permission ape? cbe teka?

Walker said...

kalau tekaan salah, nanti ana cite balik mcm mane, tapi lepas exam la.. sbb merumitkan...

bangzai08 said...

maybe ada kaitan ngan pengurusan cinta remaja

Walker said...

xde la...permission tu pasal benda lain la... pemikiran nta tu... pk benda yg bukan2 je.... aish... dah besar la tu, ke dah sampai seru???

nanti ana cerita... esok n lusa exam... lepas tu kite chating.. ana nak tanye pendapat nta lak...

bangzai08 said...
This comment has been removed by the author.
bangzai08 said...

ana timbul idea lepas baca blog saeed. dia kata dia ada jumpa shbt (12 mac) bincng pasal pengurusan cinta.

ok... nanti kita chat yea.. ana x sbr sbr nak dgr...