Kawan itu...

Salam buat sidang pembaca sekalian...

Maaf penulis ucapkan disini kerana, baru shj mengupdate blog... bkn xnak update.. tapi just ade sedikit perasaan malas dalam diri ini yang menguasai... ini lah hakikat kita seorg manusia... sentiasa berperang dengan diri sendiri utk menentukan hala tuju kita....

gambar diatas adalah hiasan semata2 ^-^

Disini, penulis ingin berkongsi sedikit pengalaman penulis berumah sewa... pada awalnya... penulis igt, berumah sewa ini merupakan satu perkara seronok... kerana, xde org nak control, ikut suke kite nak buat ape... bukan xde org nak marah... tapi... dah kate duk negeri org... tuan rumah tegur pun payah nak faham... hehehehe... language problem punye pasal... penulis dlm proses nak belajar bahasa asing... inilah merupakan salah satu kepentingan kenape tuhan kite menciptakan kita berkaum2, berbangsa2 dan berketurunan... DIA menyuruh kita kenal-mengenali antara satu sama lain... belajar bahasa asing... jangan duk asyik nak duduk dalam kepompong je... ni, nak gaul ngan org lain pun payah.. just nak sekitar kawasan diri je...

Sambung balik cite rmh sewa... mula2 nak tetap peraturan rumah pun payah.... mcm mane la mak ayah kite tetapkan peraturan rumah yang telah kita tinggal sebelum ini... setahu penulis.. penulis just stay je kat rumah tu, xde nak taw pun pasal peraturan.. pasal bayar bill.. pasal duit la... mungkin mereka mengangap kite ni kecik lagi, x perlu taw semua... hehehe... xpe, dlm proses nak menuju kepada alam dewasa... masih terngian di telinga penulis, satu pesanan shbt di malaysia: "cepatlah kalian dewasa"... sedap ape la jadi dewasa ni... ape kurangnye jadi pemuda dan kanak2... tu penulis x taw... mgkn pembaca ade pandangan masing2... ^_^

yang utamanya nak kongsi disini adalah kerjasama dan keperihatinan kita sebagai rakan rumah.. sudah hampir 2 bulan dapur dirumah penulis tidak digilapkan... bukan ape.. biasanya dapur tu just bersih je... x bersinar pun... hehehe.. mcm mane keadaan tu.. hanye housemate and DIA je yang taw... punye la tunggu, nak tgk sape yang gilapkan dapur tu... xde sape2 nak gilapkan dapur tu termasuk la penulis sendiri.... kesian kat dapur tu, just di cari bila diperlukan dan ditinggalkan dalam kegelapan dan kesunyian jika tidak di gunakan... ntah la... dah memang nasib kot... kate fate.... ^-^

akhirnya, awal minggu ni... penulis lihat.. dapur tu dah berkilat... wah!! terkejut dibuatnye... curious punye la pasal, penulis pun menjalankan penyiasatan... siapalah hamba yang betuah ni... mula2 nak cari tuan punye badan tu mmg susah.. igt ke, nak cari org buat silap je payah... tapi, nak cari org buat kebaikkan lagi payah rupenye... teringat memori penulis semasa di sekolah dulu... kami sanggup berjaga malam utk mencari bukti kesalahan, akhirnya Allah bg petunjuk.. dan kes tu diselesaikan... nak dibandingkan ngan cari org buat kebaikkan.. lagi la payah "kot"... sbb buktinya kurang dilihat dan selalu nya bukti tu akan terhapus sendirinya dengan kebaikkan yang dijalankan...


gambar diatas disnap 2 hari selepas digilapkan, ade mslh teknikal sbb terlambat

Dalam keadaan susah mencari, penulis akhirnya ketahui siapakah gerangannye... moga Allah memberi hamba itu kehidupan yang bahagia di masa hadapan dan murah rezeki... hamba tu tidak menggu utk buat kebaikkan.. hamba itu memahami ape yang diharapkan oleh rakan2 yang lain... satu persoalan disini... susah ke kite nak faham org lain and senang ke org nak faham kite???? orrrr... kite je susah nak faham org lain??? :-?... itu la kehidupan sebenar, faham memahami antara satu sama lain... bkn senang taw nak faham.. subject yang kite stdy hari2 pn payah nak paham... lagikan manusia yang diciptakan bermcm ragam dan beraneka perangai... anyway, nak faham org lain pn ade cara yang tersendiri... kite sendiri akan adept dgn cara tu, tinggal kite je macam mane kite nak handle and manage cara yang akan kite gune...

Penulis ketika itu sudah sedar bahawa dapur tu memanggil, tapi... tunggu punye la tunggu, melepas la jawabnye... hehehe... hanye tuhan yang taw mcm mane keadaan sebenar... nasihat penulis kepada sidang pembaca dan diri sndiri... jangan la kite sekali2 menunggu utk buat kebaikkan... jangan harapkan org lain, sbb besar kemungkinan org lain mengharapkan kita... but satu persoalan yang masih terngian2 di kepala penulis sejak di bangku sekolah adalah: "Why me not others"... ntah la kenape persoalan ni asyik bermain di minda penulis... mgkn ade mslh hati kot.. penantian itu satu penyeksaan... jangan la kamu menggu mengharapkan dari org lain utk diri sendiri... sbb siapa yang usaha, dia la akan berjaya.. insyAllah..."manjadda wajada. wa man zara'a hasoda" itulah pepatah arab yang mendorong kita utk berusaha yang mane hasilnya akan berbalik kepada diri sendiri...

renung2 kan lah... kamu kan dah besar... "cepatlah kalian dewasa"..
wssalam..

3 comments:

kamyok said...

cepatlah syimi dewasa, jangan selalu tunggu..tunggu sahaja, tau?=P

Walker said...

loke, x dewasa lagi ke sy ni?

rasene dah tue dah... :D

tunggu itu ade hikmahnya... ^^

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik