Sunnatullah..

Salam semua, dalam masa blog walking... penulis terjumpa short story yang agak best untuk dibca dan di ambil iktibar. Simple je cerita ni.. as simple as ABC... tapi bukan air batu campur ye... sbb air batu campur agak cerewet kalau nak buat.. moga pembaca semua dapat manfaat bersama dari short story dibawah ni..


Pencil: I'm sorry...
Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil:
I'm sorry coz you get hurt b'coz of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as u make my mistake vanish, you lose a part of your self. You get smaller and smaller time by time.

Eraser:
That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with new one, I'm actually happy with my job. That's what we are. I'm proud of it. ^^
-END-

Di sini ada dua ayat Quran dapat penulis kaitkan dengan cerita pendek di atas. Moga kalian semua dapat manfaat darinya:

الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

(Al-Imran:191)
Maksudnya: "(yaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang perciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa api neraka"

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ

(Al-Mukminun:115)
Maksudnya: "maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada kami?"

NB:
1. Ayat Quran kedua yg disebutkan adalah ditujukan kepada Jin dan Manusia.
2. Setiap Makhluk ada peranan masing-masing. "Just the way you are"

4 comments:

BuDaK said...

Khairunnas Anfa'ahum Linnas.., syimi nak jadi pemadam aku tak? haha

M.Hasyimi said...

xnak ah... ak nak jd satu benda yg makin manfaat makin berguna..

:P

Anonymous said...

syimi, aku ad jumpa dah...cuba cek, (6:70)

M.Hasyimi said...

syukran giddan.. ^^